moretolove

white

white

maanantai 29. maaliskuuta 2010

Estenomiksi?


Paljon on kyselty koulutuksestani, sillä minähän opiskelen estenomiksi Tikkurilassa Laureassa. Nyt kun yhteishaku on käynnissä, niin ajattelin vähän valottaa tätä estenomien koulutusohjelmaa ja mitä mieltä siitä itse olen.Mulla on pohjakoulutuksena parturi-kampaajan ja ylioppilaan paperit (kävin kaksoistutkintona ja valmistuin 2003). Kouluun pääsin vasta kolmannella kerralla, kahdella ensimmäisellä kerralla en päässyt edes pääsykokeisiin. Pääsykokeisiin pääsin kun kävin korottamassa kielet amiksen todistuksessani. Mulla oli lukiossa englanti 6 ja se tietysti kaksoistutkinnossa väännettiin amiksen todistukseen suoraanverrannollisesti ja siitä tuli 2, joten kävin enkun ja ruotsin itsenäisesti (eli tentin ne), jolloin molemmista tuli 5 ja keskiarvoni amiksen todistuksessa pyörähti yli 4, jolloin sain täydet 30 lähtöpistettä, joilla pääsin pääsykokeisiin. Täyttä taktikointia siis. Omia pisteitä kannattaa siis laskeskella ja tutustua ammattikorkeakoulujen sosiaali-, terveys- ja liikunta-alan valintaperusteisiin tarkkaan. Minullakin oli vaihtoehtona hakea joko ylioppilastodistuksella, lukion päättötodistuksella tai amiksen todistuksella joista parhaat pisteet sain jälkimmäisestä. Olen joka haku kerrallani hakenut ainoastaan silloiseen Stadiaan (mutta nykyisin koulutusohjelma on siis Laureassa AMK yhdistymisien myötä), en ole koskaan hakenut Turkuun, joten Turun koulutuksesta tai pääsykokeista en osaa sen kummemmin kertoa. Tänä vuonna koulutukseen otetaan 30, kun minä pääsin kouluun sisään niin alotuspaikkoja oli vain 22.Pääsykokeissa oli pääsykoekirja (Kosmetiikan Kemia, ihan ikivanha...), äidinkielen kirjoitelma ja haastis. Nykyään on myös englannin testit. Myös kauneudenhoitoalan työkokemuksesta saa pisteitä ja työkokemuspisteillä saakin kompensoitua pääsykoepisteitä, kuten allekirjoittanut teki (sain täydet työkokemuspisteet).Laurean sivuilla kauneudenhoitoalan koulutusohjelmasta kerrotaan seuraavaa:

"Kosmetiikkaa, kemiaa ja kansainvälisyyttä

Kauneudenhoito on nopeasti kehittyvä, uutta luova ja eri tieteitä yhdistävä kansainvälinen ala. Kauneudenhoitoalan liiketoiminta on estenomin ominta aluetta, estenomin työssä kosmetiikkatietous yhdistyy kaupalliseen osaamiseen. Aito kiinnostus kosmetiikkaa kohtaan alalle hakeuduttaessa on olennaista.

Koulutuksessa perehdytään ihon ja hiusten rakenteeseen sekä niiden hoidossa, suojauksessa ja ehostuksessa käytettävien tuotteiden ainesosiin muun muassa kemian ja biokemian opinnoissa. Lisäksi estenomiopiskelija oppii suunnittelemaan, toteuttamaan ja kehittämään alan liiketoimintaa ja palveluja sekä ottamaan työssään huomioon kosmetiikkalainsäädännön vaatimukset.

Ihmisten kanssa työskennellessä tarvitaan asiaosaamisen lisäksi myynti- ja markkinointitaitoja sekä viestintää. Koulutukseen kuuluu myös tietotekniikkaa ja kansainvälisiin tehtäviin valmistavia kieliopintoja. Työharjoittelu ja erilaiset kehitysprojektit syventävät estenomin osaamista.

Estenomin koulutus johtaa kauneudenhoitoalan asiantuntija- ja esimiestehtäviin. Valmistuttuaan estenomi voi työskennellä esimerkiksi kouluttajana tai konsulttina. Kauneudenhoitoalan yrityksissä riittää työpaikkoja maahantuonnin, markkinoinnin ja myynnin parissa. Globaalissa markkinatilanteessa kauneudenhoitoalan erilaisten konseptien tutkimus- ja kehittämisosaaminen korostuu entistä enemmän.

Yhdessä toisen asteen kauneudenhoitoalan tutkinnon kanssa estenomin tutkinto antaa kelpoisuuden hakeutua ammatinopettajan pedagogisiin opintoihin."

Itse hakeuduin koulutukseen juurikin nuo ammattiopettajan paperit kiikarissa ja olenkin tehnyt molemmat harjoittelut ammattiopistossa hiusalalla. Harjoitteluilla ja omilla valinnoilla pystyy pitkälti vetämään opintojaan sinne suuntaan mikä eniten kiinnostaa. Meikäläisenkin papereista hyvin huomaa, että esim. kemian kurssit rämmin läpi ykkösellä ja kakkosella, kun taas enemmän minua kiinnostavat kurssit ja projektit menevät taas huomattavasti paremmin. Nykyään tuo valitseminen tosin ilmeisesti tulee muuttumaan (kai vähenemään).

Minä olen siis muutamaa kurssia ja opinnäytetyötä vaille valmis estenomi. Olen nyt koulussa neljättä vuotta ja kouluni pitkittyy siksi, että olin vuosi sitten kevään vaihdossa Sloveniassa. Suosittelen lämpimästi vaihtoon lähtemistä, kun kerta siihen mahdollisuus tarjotaan. Myöskin opinnäytetyö kannattaa aloittaa hyvissä ajoin ja pyrkiä tekemään se pois ennen kuin antautuu työelämän vietäväksi. Monilla käy juurikin näin (kuten mullakin) että (oman alan) töitä olisi tarjolla niin paljon, että opinnäytetyö jää roikkumaan ja tätä myötä myös valmistuminen viivästyy. Pyrkimyksenäni olisi saada opinnäytetyö tehtyä viimeistään ensi syksyyn mennessä.

Koulutusohjelma muokkaantuu kokoajan ja esim. meillä on ollut monia täysin turhia kursseja (esim. hoitotiede. WTF.) joita toivottavasti ei enää uusilla opiskelijoilla ole. Myös opetuksen taso vaihtelee laidasta laitaan ja välillä tuntuu hieman turhauttavalta istua kursseilla joista asiat jo tiedät. Tietysti YO-pohjaisilta puuttuu se ammattiosaamisen pohja ja tieto joka meillä joko parturi-kampaajilla tai kosmetologeilla jo on. Koulutuksessa on pääpiirteittäin paljon kemiaa ja markkinointia. Myös projekteja on melko paljon.


Suosittelen estenomin koulutusohjelmaa kaikille, jotka on oikeesti tosi kiinnostuneita kauneudenhoitoalasta ja niille jotka oikeesti tarvii tuon paperin (esim. jos mielii opettajaksi). En suosittele koulutusta niille joita kiinnostaa esim maskeeraajan tutkinto ja muutenkin käsillä tekeminen, siihen ette tota paperia tarvii.

Kysykää toki jos joku vielä askarruttaa.

Kuvituksena vaihtokuvia vuoden takaa sLOVEniasta.

Ps. Mites noi Forumin parkkihallin peilit? :D

25 kommenttia:

 1. Hihii, ei varmaan mitenkään liity aiheeseen mut ihan pakko munkin avata sanainen arkkuni teille aivan ekaa kertaa! Tovin aikaa jo seuraillu teidän touhuilujanne, ihana lukee, kunnon päivän piristyksiä!! :) Ootte mulle ihan virtuaali isosiskoja! :D

  VastaaPoista
 2. Pieni korjaus, entinen Stadia muuttui Metropoliaksi, ei Laureaksi (:

  VastaaPoista
 3. Löysin ihan mahtavan blogikirjoituksen. Kannattaa kaikkien lukea, varsinkin niiden jotka ovat kokeneet sen, mitä on olla lihava lapsi ja millaista kohtelua lihava lapsi saa, mutta myös niiden, jotka ovat sitä mieltä että lasten lihavuutta vastaan pitää kampanjoida.
  Teksti on täällä:
  http://www.fatshionista.com/cms/index.php?option=com_mojo&Itemid=69&p=362#comments

  Teksti on aika pitkä ja englanninkielinen, mutta kaikkien pitäisi lukea tuo! So true!

  Ois ihan huippua jos suomentaisitte ja laittaisitte blogiin. :)

  P.S. Ootte ihania, Mimmi ja Peppi! :)

  VastaaPoista
 4. Tää kirjotus oli hyvää mainostusta Laurealle! :D Ite opiskelen Hyvinkään paikallisyksikössä liiketaloutta <:

  VastaaPoista
 5. Sneakereistä tekin tykkäätte, ootteko tutustunu semmosen merkkiin kun Pastry? Ihania kenkiä <3

  VastaaPoista
 6. öö se yhteishaku on jo loppunu (:

  VastaaPoista
 7. Anonyymi: Niin muuttui, mutta meidän koulutusohjelma siirty samalla Laureaan, kun ne puljas niitä yhdistymisiä. Eli päästiin Stadiaan mut valmistutaan Laureasta.

  Anonyymi: Juu oon tutustunu :)

  s: Nuorten suomen- ja ruotsinkielinen koulutus

  Syksyllä 2010 alkava ammattikorkeakoulututkintoon johtava koulutus

  * Kevään yhteishaku on 1.3.–16.4.2010
  * Valintakokeet järjestetään 18.5.–16.6.2010
  *
  Ammattikorkeakoulut ilmoittavat valintojen tulokset hakijoille viimeistään 20.7.2010.

  En sit tiiä?

  VastaaPoista
 8. Kauheeta nillitystä ja pilkun viilausta, anteeks, mut ei Stadia muuttunut Laureaksi vaikka joku koulutusohjelma sinne siirtyikin. Stadia on nyt Metropolia ja käsittääkseni Evtek ja Laurea ovat saman katon alla.

  Hyvä kirjoitus, mielenkiintoinen! Ja hyvä että lisäsit ettei maskeeraajan ammatista kiinnostuneiden kannata hakea, siihen toi tutkino on tosiaan ihan väärä!

  :)

  VastaaPoista
 9. Anonyymi: Kiitos informaatiosta, jonka kyllä jo tiesinkin. Oon kirjottanu sen tohon tekstiin harhaanjohtavasti ja en jaksa sitä korjata. Tiedän tasan että Evtek + Stadia = Metropolia.

  Laurea pysy Laureana. Sieltä siirty koulutusohjelmia Metropoliaan ja Stadiasta puolestaan Laureaan.

  VastaaPoista
 10. Ciao!

  Satuinpas just hyvällä hetkellä lukee tein blogia; ei meillä enää oo mitään hoitotiedettä, onneks. :D

  Ja terkkuja täältä sLOVEniasta!! Ihan parasta! :)

  T:Hanna, 2. vuoden opiskelija

  VastaaPoista
 11. Oo, kiintoisaa! :)

  Sinä opiskelet siis estenomiksi, mutta entäs Peppi? Mitäs hän puuhailee? :) Mua aina kiinnostaa hirveästi ihmisten koulutukset. Ne kertovat ihmisestä aika paljon :)

  VastaaPoista
 12. Mahtista lukea että homma on kehittynyt aika hurjasti siitä kun itse on estenomiksi valmistunut (2003). Stadian sen aikainen koulutus oli ihan yhtä tyhjän kanssa ja muuttui koko ajan pitkin koulutusta. Kursseina mm. ulkonäkökoordinointi (?!?), trendi-kurssi, suhdetoiminta etc..

  Omien opintojen pohjalta en Stadiaa voisi suositella kenellekään vaan ennemmin suuntaamaan kohti Turkua mikäli haluaa tutkinnosta jotain hyötyä, muutakin kuin opekorkean. Tosin sun kertoman jälkeen vaikuttaa jo aika paljon paremmalta kuin muutama vuosi sitten :D

  VastaaPoista
 13. Hei ihana, voisitko kertoa vähän tarkemmin tosta pääsykoe-tilaisuudesta? Mua askarruttaa ne kokeen kysymykset - oliko ne monivalintaa vai minkätyyppisiä?

  Millainen se haastattelu oli? Onko koulussa opiskelu kivaa? Onko aikaa käydä töissä siinä sivussa?

  Kiitos paljon, auttaa mua hirmuisesti jos ehdit vastata :) xx

  VastaaPoista
 14. Moik! :)

  Ensinnäkin, hypin kattoon tätä postausta lukiessani, vihdoin joku konkreettinen henkilö keneltä saada tietoa juuri Laureaan hakeutumisesta ja siellä opiskelusta. Olen viime kuukaudet selannut nettiä läpi päähöyryssä tunti kaupalla, että löytäisin tietoa estenomin tutkinnosta. Luonnollisesti olen vieraillut Laurean ja opintoluotsin ym sivuilla, mutta kaikki lisäinfo on erittäin tervetullutta.

  Olen syksyllä 23v. täyttävä nuori nainen. Valmistuin 2006 jouluna kaksoistutkinnosta melko hyvin paperein, hotellivirkailija&lukio. Muutin välittömästi Kuopiosta Helsinkiin ja valmistumiseni jälkeen olen ollut työelämässä asiakaspalvelutehtävissä. Tämän kuluneen 3,5v aikana olen löytänyt itseäni ja oppinut ymmärtämään omia vahvuuksiani. Olen selannut läpi kaikki mahdolliset alat mitä Suomessa voi opiskella, ja estenomin tutkinto vaikuttaa ainoalta oikealta. Ihmisenä olen teoriapainotteinen, en niinkään esim käsillä tekijä ja kauneudenhoitoalaa ja ennen kaikkea sen kehittämistä kohtaan löytyy enemmän kuin paljon luontaista kiinnostusta. Koen että tällä alalla pääsisin toteuttamaan itseäni ja tekemään sitä mistä oikeasti nautin. Kun valmistuin, päätin että seuraavan opiskelemani alan täytyy olla se MINUN juttuni- ei mitään siltä väliltä. 3,5v. on mennyt miettiessä ja pähkäillessä eri vaihtoehtoja, kunnes viime talvena "löysin" estenomin tutkinnon ja koin ahaa-elämyksen siitä mitä haluan tulevaisuudeltani. Minulla on realistinen kuva siitä miten vaikea kyseistä tutkintoa opiskelemaan on päästä, mutta edes se ei lannista minua, koska tunne siitä että olen vihdoin ja viimein löytänyt "oman juttunu" on niin voimakas. Olen varautunut lukuisiin hakukertoihin ja pettymyksiin, ei muuta kun tuulta päin!

  Olisin hakenut kyseiseen kouluun jo nyt 2010 yhteishaussa, mutta erilaiset minusta riippumattomat vastoinkäymiset ovat ravistelleet elämääni siinä määrin, että pääsykokeisiin keskittyminen (edes aloittaminen..) oli täysin mahdotonta. Olen tehnyt 2v kolmivuorotyötä joka myös hankaloittaa lukemisoperaatiota.. Nyt olen kuitenkin päättänyt lopettaa vakityöni syksyllä loman jälkeen ja keskittyä 110% siihen että vielä joku päivä opiskelen haaveilemaani alaa. Olen suunnitellut hakeutuvani aikuislukioon kertaamaan unohtuneita asioita ja opettelemaan uusia, sekä korottamaan numeroita. Kemia, englanti, äidinkieli ovat ensisijaisesti tähtäimessä.. En omaa siis mitään aiempaa työkokemusta alalta, joten muilla avuilla olisi sisään päästävä.

  Olisin erittäin kiitollinen jos Sinulta voisi saada lisätietoja alasta ja Laureaan hakeutumisesta ja kaikesta muustakin estenomin tutkintoon liittyvästä. Postauksesi oli hyvä, mutta ei varsinaisesti sisältänyt mitään ns. uutta. Olen nimittäin kahlannut läpi kaikki mahdolliset sivut mistä mahdollisesti voisi olla hyötyä :D Blogianne olen seurannut melko aktiivisesti alusta asti ja vaikutat ihmiseltä jolta uskaltaisi kysyä niitä kaikkein "tyhmimpiäkin" kysymyksiä aihetta koskien.. Olisiko mitään mahdollisuutta että kirjoittaisit vielä toisen, kattavamman postauksen aiheesta? Pliiiiiis <3


  Kiitos paljon, oot mahtava! :)

  Terkuin Sara

  VastaaPoista
 15. unohdin siis laittaa edelliseen viestiin tiedon mistä postauksesta on kyse!
  Estenomiksi?

  Sara

  VastaaPoista
 16. Heipsu!
  Estenomiksi?
  Kiinnostaisi tietää kuinka paljon sinulla oli alasta työkokemusta kun hait koulutukseen, minulla on n. 1,5 vuotta.. riittääköhän se mihinkään pisteisiin. Pohjakoulutuksena merkonomin ja kosmetologin paprut.
  Ai niin.. toi kielten tenttiminen minkä teit, niin miten se käytännössä tapahtuu? otanko kouluun vaan yhteyttä ja kysyn voinko korottaa numeroitani joko tenttimällä tai käymällä kurssit uudestaan?

  Kiinnostaa kovasti hakea syksylle 2011 opiskelemaan mutta askarruttaa työtilanne..

  VastaaPoista
 17. Heippa! olen pitkään hakenut ammatillista suuntaani ja estenomin koulutus sopisi juuri minulle, kuulin koko koulutuksesta vasta jokin aika sitten. Minua askarruttaakin että voiko merkonomin papereilla hakea ollenkaan, vai pitääkö tässä lähteä lukiota suorittamaan??

  VastaaPoista
 18. Estenomiksi voi hakea myös ylioppilaspohjalla ilman mitään sen suuremmin alaan liittyvää työkokemusta. Toki pisteitä silloin pitää keräillä myös muualta aika tavalla ja pärjätä pääsykokeessa, mutta samaan aikaan Mimmin kanssa aloitti tämäkin nainen Stadian puolella ilman mitään alan aiempaa kokemusta ja yo-pohjalta.

  Motivaatio ja halu päästä alalle merkitsevät melkoisesti. Yrittäminen ei maksa mitään! :)

  VastaaPoista
 19. MOI! tekeekö estenomit itse tuotteita, eli ovatko he mukana tuotekehityksessä?
  onko teillä koulussä paljon labratöitä?
  itse haluaisin juuri valmistamaan ja kehittämään, tekemään meikkejä! onko tämä mahdollista estenomin nimikkeellä?

  VastaaPoista
 20. ^Anonyymi: Estenomit voi suuntautua myös tuotekehitykseen. Meillä oli yksi pakollinen kurssi labratöitä (riitti mulle), mutta kai niitä sai enemmänkin valittua, jos tahtoi. Itse en tahtonut.

  VastaaPoista
 21. Miten sait lukion päättötodistuksen kaksoistutkinnosta?

  VastaaPoista
 22. Anonyymi: Sillon kun minä kävin koulutuksen (valmistuin siis 2003, eli melkein 10v sitten...) niin sain kaikki mahdolliset todistukset. Eli ammattikoulun todistuksen, lukion päättötodistuksen ja ylioppilastodistuksen. :)

  VastaaPoista
 23. Moikka!

  Itse kiinnostais opiskelu aikuislinjan puolella. Tällä hetkellä toimin yrittäjänä ja syy miks estenomin koulutus kiinnostaa, on toi kansainvälinen markkinointi. Oon aina tykänny myydä, markkinointi kiinnostaa ja kansainvälisyyshän on aina tosi jees. Sitä vain jäin miettimään, kun koulun sivuilla lukee että antaa valmiudet yrittäjäksi ja esimiestehtäviin, että onko opiskelu mulle "turhaa", kun näitä juttuja teen jo valmiiksi. Mitä mieltä oot, suosittelisitko mun kaltaiselleni immeiselle? Nii ja sit oon kuullu, et Turus ois enempi tota markkinointia, mut mua ei Turkuun kyllä saa :D Ei kaupungin takia, vaan ihan käytännön syistä (: Kiitos vastauksistas jo etukäteen!

  VastaaPoista

Hellurei ja hellät tunteet! KIITOS jo etukäteen kommentistasi!

Hey you! Please, leave a comment. We would really appreciate that! :)

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.