moretolove

white

white

tiistai 31. toukokuuta 2011

Pakettimatka paketissa.

Vuosi sitten en ollut käynyt pakettimatkalla kuin kerran, ampaissut äkkilähdöllä Bulgariaan kaksituhattaluvun puolivälissä silloisen poikaystäväni kanssa. Yhtään valehtelematta vihasin sitä. Minua ahdistivat tekopirteät matkaoppaat, täyteen ahdetut rannat ja mukahauskat Suomi-baarit.

Olen se sitkeä tyyppi, joka rymyää rinkka selässä omia polkujaan. Suunnittelee matkareittinsä ihan itse. Varaa majoitusta etukäteen korkeintaan kaksi ensimmäistä yötä kerrallaan. Venyttää penniä joka asiassa ihan viimeiseen asti ja poistuu mieluummin paikalta tyhjin käsin, kuin alistuu riistetyksi turistiksi.

Olen se, joka ei kavahda toisinaan hieman arveluttavia, mutta kukkaroystävällisiä katukeittiöitä. Se joka nukkuu lattialla tai junassa säästääkseen yöpymiskustannuksissa, jakaa hostellihuoneen kymmenen muun kanssa tai viettää yön taivasalla. Se joka skippaa vartin päästä lähtevän junan saadakseen vielä pariksi tunniksi jäädä. Menee fiiliksen mukaan. Heittäytyy. Olen se, jolta ystävät kysyvät apua halpojen lentojen löytämiseen, koska sinä löydät aina ne halvimmat. Olen se joka on kokoajan matkalla.

Viime marraskuussa kävimme Pepin kanssa Egyptissä. Poistuimme hotellin alueelta viikon aikana kerran. Loman jälkeen ranteitamme koristivat All inclusive-rannekkeiden jättämät rusketusrajat. Emme tehneet mitään. Se oli sitä oikeaa lomaa se.

Tammikuussa leikittelin poikaystävälleni ääneen ajatuksella josko yhteinen Ecuadorin matkamme olisi viimeinen reissuni rinkka selässä, hän tuskin otti horinoitani todesta. Myöhemmin keväällä kävin travelleriystäväni kanssa keskustelua siitä, että mitä jos ei enää jaksaisikaan rinkan hiertymiä olkapäissä, ainaisia budjettimatkailijan loukkoja ja väkinäistä uusiin ihmisiin tutustumista. Sitä ainaista vääntöä jota reppureissaajan ”loma” helposti on. Ystäväni oli pohtinut ihan samoja asioita kuin minä. Molempia meitä askarrutti, että missä vaiheessa olisi lupa luovuttaa.

Entä jos ihan oikeasti haluaisikin lomalla vaan olla? Löhötä altaalla ja nauttia ilmastoidusta huoneesta. Kaivautua puhtaisiin lakanoihin päiväunille ja suunnata heti aamusta mahan oikeasti täyttävälle buffet-aamiaiselle. Jonain päivänä repäistä ja buukata opastetun retken. Jospa hotellin langaton nettiyhteys ei tällä kertaa pätkisikään ja joku oikeasti siivoaisi huoneen päivittäin? Entä jos joku suunnittelisi koko loman puolestasi. Olisiko se minun kaltaiselleni travellerille sallittua?

On se. Agia Napassa tein todistettavasti tätä kaikkea. Eikä opas ahdistellut meitä kertaakaan, paitsi tekstiviestitse. Eikä viikko pakettimatkalla muiden turistien kanssa syönyt travelleri-pisteitäni tietääkseni ainuttakaan, sillä eihän kukaan tiennyt taustastani. Olin turrelaumassa susi lampaan vaatteissa. Kenellekään ei minun tarvinnut todistella yhtään mitään. Senkun vaan menin muiden mukana. Sain heittää aivot narikkaan ja vaan olla ihan oikeasti lomalla. Kumma kyllä, minua ei ahdistanut yhtään.

Nyt sisäinen travellerini kuitenkin kapinoi. Sen mielestä olen selvästi viime aikoina alkanut lipsumaan ruodusta. Se pirulainen minussa vaatii metsästämään halpoja lentoja ja selaamaan hostellisivuja toinen toisensa perään yhä uudestaan ja uudestaan. Mutta jos nyt pidetään tämä ihan vaan meidän välisenä, niin sen mielestä minunlaisenikin itsenäisen reissaajan on ihan ok välillä viettää viikko ihan oikeaa lomaa, vaikkapa sitten siellä Agia Napassa!

Kiitos Finnmatkat ajatusmaailmani avartamisesta!

Kypros – CHECK!

Next destination unknown.

19 kommenttia:

 1. Blogitoive, leipätekstin fontin pistekoon suurennus +2 ees. Luin tuon koko tekstin ja silmät sojotti eri suuntiin kun pääsin loppuun asti. Pientä tekstiä joutuu siristellä :( hetkittäistä apua on tietysti ctrl + yhdistelmästä, mutta mutta jos muillakin olisi sama ongelma :)

  VastaaPoista
 2. Minä olen käynyt aina pakettimatkoilla, mutta olen aina jättäytynyt pois niistä kaikenmaailman tervetulijaisilloista, valmisretkiltä ja kaikilta mahdollisilta, edes oppaan numeroa en ole ottanut talteen ;D
  -Ja suomibaarit tietysti kierretään kaukaa!

  Pakettimatkat on ihan jees, tosin tietty sitä kai maksaa vähän tyhjästä kun ei käytä niitä oppaiden palveluita :P Mutta minusta on ihan kiva sekin, että se opasmahdollisuus on siellä taustalla turvana, jos sattuukin joku hätä ja kaipaa apua.

  VastaaPoista
 3. Mitä väliä sillä on reissaako omin päin vai pakettimatkoilla?!? Molemmissa on hyvät ja huonot puolensa ja vaihtelu virkistää. Miksi sä mimmi pelkäät, et sun katu-uskottavuus reppureissaajana kärsii? kenelle sä yrität todistella, et sä olet mahtava maailmanmatkaaja? Veikkaan ettei ketään kiinnosta oletko syönyt hotelliaamiaisen vai toukkia katukeittiöstä. Jos lähtee pakettimatkalle, niin se ei tarkoita sitä, että aivottomana mennään suomibaariin syömään lihapullia. Ymmärsin kyllä sun jutun pointin, mutta rivien välistä huokuu se, että reppureissaajat olisivat turistien aatelia. Mulle tärkeintä on nähdä maailmaa, ihan sama millä tyylillä.

  VastaaPoista
 4. Joo tota fonttii vois suurentaa hieman :D Saa kyllä selvää, mutta jotenkin tuntuu hankalalta lukea..

  VastaaPoista
 5. Heippa,

  Ensialkuun kiitokset ihanasta blogista. En ole ennen kommentoinut, seuraillut vaan takavasemmalta teijän seikkailuja.

  Itsekkin nuorempana tykkäsin reissata budjetilla. Olen nukkunut lentokentällä ja hostellissa, siinä sivussa tosin olen ottanut pakettimatkan sieltä sun täältä..
  Niitä kun välillä saa törkiän halvalla.. halvemmallakin, kuin itsetuunaamalla. Äkkilähdöt <3
  Nyttemmin tykkään edelleen tuunata niitä reissuja silti itse. Tosin vähän erilailla, kuin ennen. Haluan suorat lennot ja oman huoneen.. vaatimukset on kasvaneet, mutta se reissujen itse kokoaminenkin on puolet siitä matkajännityksestä.
  Mua ei voi sanoa travelleriksi.
  Viimoset viisi vuotta olen ollut "pakettimatkalla". Juurikin semmoisena ylipirteänä :D matkaoppaana suomalaisella matkanjärjestäjällä. Ja siltä puolelta kuin suomalaisia matkailijoita katsoo, niin sinne mahtuu kyllä monenlaista kulkijaa ihan pakettimatkallekkin.
  Ja niin mahtuu varmasti niihin "travellereihinkin".
  Vietin viime talven kohteessa, jossa on paljon reppureissaajia ja aika usein meidän toimiston ovi kävi, juuri näiden reppumatkalaisten toimesta.. että ei ne travelleritkaan aina niin itsenäisiä ja omatoimisia ole.
  Kumminpäinvaan paketilla tai ilman.
  Matkailu on huippua.
  Ja tuo teijän lomakin vaikutti aikasta ihanalta täältä toimistopöydän takaa katsottuna.

  VastaaPoista
 6. Mäkään en varsinaisesti mikään _travelleri_ oo, mutta omatoimimatkoja teen lähes aina. Muutama vuosi sitten haluttiin nimenomaan Kyprokselle, pääsi sinne kaikkein edullisimmin äkkilähdöllä. Ja lopulta sitten siellä jopa käytettiin oppaan palveluitakin, kun siirryttiin Limassolista Ayia Napaan muutamaksi yöksi ja Kyproksen julkinen liikenne nyt on mitä on...
  Silti kaikenlaiset yhteisillanvietot hotellin altaala on aika iso NONO. Ehkä sitten joskus keski-ikäisenä... :)

  Kävittekö muute Napassa siellä vesipuistossa? Mä tykkäsin siitä ihan hulluna.

  VastaaPoista
 7. Reppureissaajat ON matkaajien aatelia ;) Ne vaan käy pakettimatkoilla lomailemassa siitä maailman matkailusta.

  Annik

  VastaaPoista
 8. Sponsored by Finnmatkat?

  VastaaPoista
 9. Joo vois olla ihan jees suurentaa tota tekstii vähän :)

  VastaaPoista
 10. Mutta ne ainaiset lomalennot ja ihanasti itkevät lapset ja riitelevät perheet.. no thanks. :) Ja haluaako sitä oikeesti jakaa juttujansa muiden suomalaisten kanssa, jos on matkannut maailman ääriin? It's all about getting out of the comfort zone!

  VastaaPoista
 11. Mä oon matkustellut aika paljon ympäri maailmaa, lähestulkoon aina pakettimatkalla. En koe olevani mitenkään vähemmän maailmaa nähnyt kuin sellaiset ihmiset, jotka on käynyt samoissa kohteissa kuin minä, mutta reppureissaten. Mulle pakettimatkat tarkoittaa helppoa ja jokseenkin turvallista matkaa, jonka aikana ei todellakaan ole pakko hengailla yhdessä suomalaisten tai minkään muunkaan maalaisten kanssa mikäli ei tahdo, ei ole pakko kiertää kaikkia matkanjärjestäjien järjestämiä retkiä jos ei tahdo. Monipuolisia retkiä voi tehdä pakettimatkallakin, samoin reppureissatessa voi loikoilla vain saman hotellin altaalla vaikka monta viikkoa. Sama maailma siinä pakettimatkaillessakin näkyy, kysymys on vain siitä, kuinka paljon maailmasta haluaa nähdä ja mikä maailmassa kiinnostaa. :)

  VastaaPoista
 12. Itse olen matkustanut todella paljon ikäisekseni. En ole ikinä ollut pakettimatkoilla, jos leirikoulua italiaan ei lasketa ja olen nauttinut siitä. Vaikka en ole matkustanutkaan "reppumatkailua" olen silti nauttinut paljon enemmän kuin mitä kuvittelen, että olisin nauttinut matkoista monien suomalaisten kanssa. Mielestäni yks matkailun viehätyksistä on se, että saa olla jopa ainoa tai yksi harvoista suomalaisista! :)

  VastaaPoista
 13. Tänne entisen (ja ehkä myös tulevan) matkaoppaan korvaa särähti pahasti tuo "tekopirteä"... Ihmiset jotka (yleensä) hakeutuvat oppaan työhön ovat perusluonteeltaan iloisia ja reippaita. Oppaan työ on myös asiakaspalveluammatti - kuinka moni meistä tykkää käydä ostoksilla tai syömässä ravitolassa jossa työntekijät kulkevat ympäriinsä suupielet maatapäin osoittaen eivätkä kiinnitä mitään huomiota asiakkaaseen?

  VastaaPoista
 14. Mä taas en vois kuvitellakaan meneväni suomi-porukassa lomalle. En myöskään ole budjetti-matkalija. Hotellit ja lennot itse hoidettu, en tingi lomallakaan perusmukavuuksista. Lapsi kun on nykyisin messissä, niin kaiken on toimittava. Matkaohjelma on itse suunniteltu ja aina toimii!
  Jos kuuluu loman aikana muualta suomen kieltä, kauas ja äkkiä. Lomallahan sitä ollaan..;)

  VastaaPoista
 15. Finnmatkat ilmeisesti maksoi myös matkanne

  VastaaPoista
 16. Finnmatkat on yksi yhteistyökumppaneistamme, sen olemmekin jo aiemmin tuolla postauksessa todenneet. :)

  VastaaPoista
 17. Hei Mimmi, ajattelin kysyä sulta kun sulla on varmaan tietoa ja paljon omakohtaista kokemusta AURINKORASVOISTA. Ja joo, kylhän ne ny vähän liittyy aiheeseen! :D Varsinkin kun ootte tota Dear 16-year-old me-juttua kans kehunut ja se on pistänyt miettimään että tiedänpäs muuten aika vähän noista rasvoista :D Tekin kerroitte tuolla käyttävänne sellasia, missä on kertoimena 30, 25 tai vähintään 20 niin miksei 50? Onks se vaan huuhaata vai siksikö kun ainakin sulla on jo ihan mukavasti muutenkin väriä ihossa niin ei tarvi niin korkeeta, pitäiskö sit ihan tällasen lakanan käyttää tota korkeinta? ja äh! Miks ne on niin kämäsen tahmeita aina! Olisko vaikka TBSn valikoimissa tai jollain halvemmallakin sellasia, joissa olis kunnon kertoimet mutta jotka ei tahmais?

  Anteeks jos tulee ihan väärään paikkaan mut on aika ajankohtanen asia enkä nopeella googlettamisella oikein löytäny ja teidän ansiostanne ees mietin tällasia ni ajattelin sit teiltä kysyä :D

  Ootte ihania!

  VastaaPoista
 18. Anonyymi: Noissa reppureissaajaporukoissa oon ainakin törmänny vähän semmoseen jännään leveilyyn/todisteluun että kuka on tehnyt asiat "vaikeimman" kautta ja pistänyt paremmaksi jne. jos ymmärrät mitä tarkotan. Ja teksti oli todella sarkastinen. Oon täysin samaa mieltä ton reissailun suhteen, ihan sama miten reissaa, kunhan reissaa :)

  Sartsa: Samaa mieltä :)

  Anonyymi: Onneks meillä oli ton takia K12 hotelli ;)

  Emmi: Itsekin asiakaspalvelijana arvostan hyvää ja positiivista asiakaspalvelua yli kaiken :) Tekstini oli tarkoituksella vedetty molempiin suuntiin överiksi.

  hanna: Aurinkorasvan valintaan vaikuttaa oma ihotyyppi. Itse en tosiaankaan pala helposti, siksi suojakerroin 20, eikä 50. Eli jos iho kestää auringossa ilman suojaa 5min niin 10 suojakertoimella se kestää 50min. Siitä voikin sitten laskeskella...

  Ja "vedenkestävä"-tittelin aurinkorasva saa, jos se kestää iholla 20min vedessä lillumisen jälkeenkin, eli aika helpolla. Kannattaa kuitenkin rasvata aina uinnin jälkeen.

  Ihan lakanan värisen kannattaa alotella isolla kertoimella ja tiputella pikkuhiljaa pienempään. Meillähän tuolla viimesinä päivinä 12 kerroin oli pienin mitä käytimme, joten aika iso sekin, mutta en palanut!

  TBS:lla ei oo aurinkorasvoja tällä hetkellä ollenkaan valikoimissa. :) Suihkutettavat öljyt ja lotionit on kätevämpiä monesti ku käsin levitettävät :) Eiku vaan testailemaan.

  VastaaPoista
 19. Kiitti tosi paljon vastauksesta! Aloin jo miettimään että oonko vähän neuroottinen kun hommasin SPF50-purkin kun oon tosi monta vuotta ihan reilusti vaan vältelly aurinkoa mutta nyt on ulkoliikunta alkanu innostamaan sen verran että tääkin kalkkilaivan kapteeni vähän altistuu mut kiva kuulla etten oo ihan hakuteillä! :D

  VastaaPoista

Hellurei ja hellät tunteet! KIITOS jo etukäteen kommentistasi!

Hey you! Please, leave a comment. We would really appreciate that! :)

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.