moretolove

white

white

keskiviikko 8. elokuuta 2012

Tauko tiekirkossa Kokkolassa

Pohjanmaan reissulla tuli pysähdyttyä myös Kokkolassa Kaarlelan kirkossa. Tauko tiekirkossa oli osa Tiekirkko-kampanjaa, johon myös meidän blogi pyydettiin kesän alussa mukaan. Kampanjan ideana on tuoda tiekirkkoja esille vaihtoehtoisina pysähdyspaikkoina kesäisessa Suomessa, kirkot kun pitävät sisällään upeaa taidetta myös meillä täällä kotisuomessa ja tarjotaanpa joissaan kirkoissa myös kahvia.

Kaarlelan kirkko oli upea ulospäin, mutta mulla oli mukana vaan 50mm linssi, joten en saanut siitä kunnollista kuvaa.


Kaarlelan kirkko on keskiajalta, tarkkaa rakennusvuotta ei tiedetä, mutta vanhimmat osat ajoitetaan noin vuodelle 1460. Hullua!


Keli oli oikein otollinen ja eväsleivät olisivat varmasti maistuneet vaikkapa tuolla kirkkopuiston penkillä.

Kirkosta löytyy Suomen vanhimpiin kuuluva vaivaisukko vuodelta 1784. Meikäläistä tasan 200v vanhempi...

Kirkon alttaritaulu on todella kaunis kokonaisuus.

Myös saarnatuoli on Suomen vanhimpia vuodelta 1622.

Kaarlelan kirkossa oli paljon mielenkiintoisia yksityiskohtia.


Kirkon lattian alle on haudattu vainajia, mm. tämä edesmennyt kirkkoherra.


Osa keskiajan aikaisista seinämaalauksista on raaputeltu näkyviin.

Piipahdin pysähdysreissulla myös WC:ssä, jonne livahdettiin alttaritaulun takaa... Takahuoneesta löytyi myös vanhoja esineitä lasivitriineissä.

Iloinen kirkkokävijä.


Juttelin kirkossa Freija nimisen oppaan kanssa, joka kertoili minulle asioita kirkon historiasta. Freija vaihtoi kieltä sujuvasti välillä myös ruotsiksi ja sitten seuraaville vieraille taas englanniksi. 

Suosittelen kyllä pysähtymään tiekirkossa, vielä kesän loppuun avoinna olevista tiekirkoista lista löytyy täältä. Lisää faktoja Kaarlelan kirkosta voi lueskella täältä.

Vierailu Kaarlelan kirkossa ainakin lisäsi minun historiantietouttani ja koska suuntaan usein vierailulle kirkkoihin ulkomailla, miksen tekisi sitä myös Suomessa? 

Ps. Nyt on hyvä hetki vinkata vierailemisen arvoinen kaunis kirkko Suomesta!

13 kommenttia:

 1. En tiedä tuleeko sinulla näin pohjoisessa käytyä mutta Kemin kirkko on todella kaunis, muistaakseni siitä on mainittukin jossain listauksessa tyyliin suomen kauneimmat kirkot :) vaikka asuisin vanhempana missä päin maailmaa tahansa, naimisiin tahdon Kemin kirkossa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kemin kirkko on tosiaan näkemisen arvoinen :) Ja sillä suunnalla kannattaa myös käydä katsomassa Keminmaa puukirkko :) Myös todella kaunis kirkko!


   nim. ex-kemiläinen ;)

   Poista
 2. ihana tuo sun hattu. mistä ooot ostanut sen?

  VastaaPoista
 3. Vinkkaan Sastamalassa sijaitsevan Tyrvään Pyhän Olavin kirkon, joka paloi maan tasalle ja on rakennettu täysin uudestaan 2000-luvun vaihteessa. Kirkko sijaitsee myös todella hienolla paikalla veden äärellä.

  - Vea

  VastaaPoista
 4. Eipä tosiaan oo tullu suomessa vierailtuu kirkoissa paitsi venereissuilla saaristossa. Semmosia somia pieniä kirkkoja Jurmossa ja Utössa mihin pääsee autollakin lautalla. Blogista voi lukee paikoista lisää. Täältä: http://sarasfablife.blogspot.fi/ ja myös matkailu välilehdellä. En tosin ole vielä saanut kirjotettuu matkaa loppuun. Mutta tuossa on puolet. Ja lisää tulee kunhan jaksan.

  VastaaPoista
 5. Jos joskus liikut Tampereen lähistöllä, siitä on kolme vartin ajomatka Sastamalan Pyhälle Olaville. Kaunis ja vasta entisöity keskiaikainen kirkko on todellakin näkemisen arvoinen, opastettuja kierroksiakin löytyy! :)

  http://www.pyhaolavi.fi/

  - Lottta

  VastaaPoista
 6. Tosiaan täällä Etelä-Lapissa on tuon Kemin kirkon (jossa kannattaa myös vierailla) lisäksi Keminmaan Vanha Kirkko (Pyhän Mikaelin kirkko), joka on kyllä näkemisen arvoinen jos täällä päin liikuskelee. Pieni, mutta kaunis ja luonnonkivistä rakennettu. Tässä pieni lainaus seurakunnan nettisivuilta:

  "Keminmaan Vanhan kirkon kuuluisuus perustuu paljolti luterilaiseen pappiin, Nikolaus Rungiukseen, joka toimi 30 -vuotisen sodan aikana Kemin kirkkoherrana. Nikolaus Rungius kuoli vuonna 1629 ja hänet haudattiin kirkon kuoriin lattian alle, niin kuin monet muutkin hänen aikalaisensa. Rungiuksen lahoamaton ruumis on edelleenkin nähtävänä kirkon tiloissa. Rungiuksen tiedetään sanoneen: Jos minun sanani eivät ole tosia, niin ruumiini mätänee, mutta jos ne ovat tosia, niin se ei mätäne. Nikolaus Rungiuksen julistuksen totuuden voi käydä toteamassa Pyhän Mikaelin kirkossa Kemijoen törmällä."

  http://keminmaanseurakunta.fi/?sid=58

  Heidi

  VastaaPoista
 7. Tuolla kirkossahan sitä on tullut polvistuttua ja sanottua Tahdon, kohta 11 vuotta sitten. Ja edelleen sitä tahdotaan ;D

  VastaaPoista
 8. Hihh, melkeen meidän naapurissa oot käväissyt. :) Pojan leikkihuoneen ikkunasta Kaarlelan kirkon torni näkyykin ja kirkonkellojen kilkatus kuuluu aina sisälle asti!

  VastaaPoista
 9. Porvoon tuomiokirkko :)

  VastaaPoista
 10. Meidän kaunis Kaarlelan kirkkomme! <3

  VastaaPoista
 11. Mimmi, aika hienot noi alttaritaulukuvan vihreät enkelipallot!

  VastaaPoista
 12. Aika hauska miten eri lailla saman asian näkee: en ole tuollaisia yksityiskohtia oman kaupungin kirkosta aiemmin huomannutkaan ;)

  VastaaPoista

Hellurei ja hellät tunteet! KIITOS jo etukäteen kommentistasi!

Hey you! Please, leave a comment. We would really appreciate that! :)

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.