moretolove

white

white

tiistai 16. lokakuuta 2012

Sisters for Education

Muistatte varmasti sen salaisen Afrikan matkani kuukausi sitten? No matka oli osa Alwaysin ja UNESCOn Sisters for Education-hyväntekeväisyyskampanjaa, joka starttasi blogeissa myös täällä Suomessa eilen. Moni eilen ensin hätääntyi tekstin kadotessa postauksesta, ei siis hätää, tarkoituksena oli herättää ajattelemaan, joten toivottavasti saitte edes vähän osviittaa minkälaista elämä ilman lukutaitoa olisikaan, meille kun lukutaito on kovin itsestään selvä asia.

Sain siis taannoin kunnian olla ainoana Suomen edustajana viikon ajan Senegalissa ja päästiinkin seuraamaan neljän muun Pohjoismaisen bloggaajan kanssa aitiopaikalta senegalilaisten naisten koulunkäyntiä. Tuon viikon tapahtumia kertaillaankin sitten täällä meidän blogissa nyt tämän viikon ajan. Ainakin itselleni matka oli todella vaikuttava ja tunteet olivat pinnassa kerran jos toisenkin, toivottavasti saan välitettyä nämä fiilikset myös teille. :)

Karu fakta on se, että puolet senegalilaisista ei osaa lukea ja kaikista näistä lukutaidottomista 63% on naisia. Meillä Pohjoismaissa puolestaan jokaisella naisella on oikeus koulutukseen, miksemme antaisi samaa mahdollisuutta myös mahdollisimman monelle senegalilaiselle? Sisters for Education-kampanjan tavoitteena onkin siis mahdollistaa koulutus naisille ikään katsomatta. Kampanja järkätään nyt toista kertaa ja tavoitteena on auttaa 40 000 naista. Käytännössä Senegalissa järjestetään siis kuuden kuukauden mittaisia kursseja. Kurssilla opetellaan lukemaan, kirjoittamaan ja laskemaan, suurin osa kursseille osallistuvista on syystä tai toisesta joutunut jäämään pois koulusta, tai ei ole päässyt koskaan kouluun eikä siis osaa ollenkaan lukea. Ensimmäisen kurssin suoritettuaan on mahdollista päästä jatkaamaan opintoja vielä jatkokurssille tai opiskelemaan ammattia tai yrittäjyyttä. Oikein toimiva systeemi siis.

Ainakin itselleni oli varsin hätkähdyttävää tajuta, että vuosi koulussa nostaa naisen tulotasoa 10-20 prosenttia ja ehkäisee köyhyyden mukanaan tuomaa syrjäytymistä. Naisten kouluttaminen on erityisen tärkeää myös siksi, että yksi vuosi koulutusta laskee merkittävästi lapsikuolleisuutta ja lapsilukua, nostaa naisen avioitumisikää, nostaa bruttokansantuotetta asukasta kohti jopa 700 dollarilla ja lisää tietysti tietoisuutta mm. HIV:sta ja siltä suojautumiselta. Naisten kouluttaminen on siis erittäin tärkeää. Antamalla kouluttamattomille naisille "toisen mahdollisuuden" vaikutat myös tulevaisuudeen, sillä moni näistä alkaa puhumaan myönteisesti koulutuksen puolesta, joka taas auttaa tyttöjä pääsemään kouluun jo nuorella iällä.

Kuinka sitten voi auttaa? Klikkaamalla Facebookissa, sillä kampanjan myötä Always lahjoittaa 0,28€/klikkaus Sisters of Education-kampanjalle. Käy siis klikkaamassa pinkkiä nappulaa TÄÄLLÄ, tai tee se suoraan alla olevasta bannerista. Mahdollistetaan yhdessä Senegalilaisten naisten koulunkäynti! :) Kampanjan tavoitteena on antaa senegalilaisille naisille mahdollisuus vaikuttaa itse omaan tulevaisuuteensa ja rakentaa heistä itsenäisiä ja vahvoja naisia. Tervetuloa siis seuraamaan kampanjaa ja Senegalin reissuani! Klikkaillaan! ;)

8 kommenttia:

 1. Itsekin olen ollut Senegalissa ja oli kyllä erilaista kuin täällä Suomessa. Olin Senegalissa koska äitini on mukana taftaf hankkeessa, jossa ollaan mm. perustettu Dakariin kirjasto :) lähtisin kyllä uudestaankin Senegaliin :)

  VastaaPoista
 2. Hyvä ja tärkeä postaus. Mahtavaa, että olette mukana tällaisissa epäkaupallisissa kampanjoissa. Opettaja minussa kuitenkin pyytää, että kiinnittäisitte huomiota oikeinkirjoitukseen. Kansallisuudet kirjoitetaan suomeksi pienillä alkukirjaimilla: Suomi, suomalainen, Senegal, senegalilainen. Kiitos ja anteeksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, hyvä huomio. Piti korjata parit Senegalilaiset sieltä samantien ;)

   Poista
 3. Ihanaa, että olette tällaisessa mukana. Asia on todella tärkeä. Mutta tuo kampanja on todella raivostuttava sen osalta, että teksti katoilee. Osalla koneista se nimittäin EI palaudu, vaan kaikki postauksen tekstit korvautuvat tuolla kampanjan tekstillä. Itselläni jää nimittäin myös se kampanjateksti lukematta :(

  VastaaPoista
 4. Kävin klikkaamassa, mutta jäi sitten junnaamaan enkä tiedä menikö perille - hyvä ja hieno asia joka tapauksessa!

  VastaaPoista
 5. Mahtava idea ja tietenkin mitä tärkein :) Reissu oli varmasti antoisa ja tunteita herättävä.

  Yritin käydä klikkaamassa oman korteni kekoon, mutta sivua ei löydy? Kokeilin linkkejä myös muista blogeista ja lopulta turvauduin googleen, ja todentotta - tätä Facebook-sivua ei kuulemma ole olemassa. Osaatko sanoa onko kyseessä tekninen häiriö, toivottavasti kävijämäärä yllätti suunnittelijan tai muuta, vai oliko kyseessä joku yhden päivän kampanja? Hemmetin harmillista nimittäin että nyt kun viidakkorumpu pärisee hyvän asian puolesta niin lukija ei sille konkreettisesti voikaan tehdä mitään.

  VastaaPoista
 6. Muotibloggarit Senegalissa,,,,

  VastaaPoista

Hellurei ja hellät tunteet! KIITOS jo etukäteen kommentistasi!

Hey you! Please, leave a comment. We would really appreciate that! :)

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.