moretolove

white

white

perjantai 8. maaliskuuta 2013

On ne naît pas femme: on le devient

Naiseuteen liitetään yhä tänäkin päivänä kohtuuton määrä erilaisia odotuksia ja toiveita. Naisena täytyisi olla sekä kuuliainen että kiltti, ei kuitenkaan liian alistuva tai takertuva. Tuntea oma arvonsa ja tuoda julki oma mielipiteensä, lipsahtamatta kuitenkaan rasittavaksi päällepäsmäriksi. Erottua sopivissa määrin joukosta, muttei ärsyttää liikaa. Naisena sinun tulisi automaattisesti haluta perustaa jossain vaiheessa perhe, mutta myös rakentaa ja kehittää omaa uraa ja olla itsenäinen. Osata automaattisesti vieläpä samassa naiseuden paketissa kaikki toimivan arjen peruspilarit, kokata ja kuurata, hoivata ja huolehtia. Naiseus tuntuu toisinaan olevan yhtä tasapainoilua naiseuden nuoralla.

"Naiseksi ei synnytä, naiseksi tullaan." Postauksen otsikon sanat suomennettuna, totesi Simone de Beauvoir, ranskalainen feministi jo 1949. Tämä lausahdus pitää mielestäni pitkälti edelleen paikkansa. Naiseuden käyttäytymismallit rakentuvat elämän edetessä, pojat on poikia-lause antaa vastakkaiselle sukupuolelle paljon anteeksi. Se kuinka siirrämme naiseuden taakan jälkeläisillemme (suvun jatkaminenhan on tietysti yksi naisen elämän päätarkoitus) on meidän vastuullamme. Voimme vielä vaikuttaa jälkipolviemme tulevaisuuden kokemukseen olla nainen.

Pelottavinta mielestäni on se, että usein ne pahimmat naisten arvostelijat ovat ne toiset naiset, juuri ne joiden kaiken järjen mukaan pitäisi vetää sitä samaa köyttä ja pelata siinä samassa naiseuden tiimissä. Siskot, mitä jos tänä vuonna vetäisimme yhtä köyttä, kaikki me ihanaiset naiset? Auttaisimme toisiamme jokainen omien voimavarojemme mukaan. Ajattelisimme ensin ja asettuisimme hetkeksi siihen toisen naisen hameeseen. Toimisimme kaikki yhdessä toimivamman ja kaikille meille mukavemman naiseuden sanansaattajina. Ajaisimme meidän kaikkien naisten yhteistä etua. 

Ja silloin kun ei enää jaksa, uskaltaisimme pyytää apua ja ottaa sitä myös avoimin mielin vastaan. Hyväksyä tilanne ja myöntää olevansa hetkellisesti myös se heikko nainen, jonka sisällä vahva nainen kerää pienen hetken voimia toimia yhteisen missiomme - paremman naiseuden puolesta. Se on toisinaan ihan ok. Ja pidetään muinakin päivinä kuin tänään 8.3. mielessä, että jokainen meistä naisista on hyvä ja riittävä juuri omana ainutlaatuisena itsenään! :)

Ihanaa naistenpäivää meille kaikille naisille!


Kuva täältä.

Naisten Linja - Valtakunnallinen, maksuton neuvonta- ja tukipuhelin väkivaltaa tai sen uhkaa kokeneille naisille ja tytöille sekä heidän läheisilleen. Puhelut ovat luottamuksellisia. Voit soittaa nimettömästi. 
 0800 02400 (ma-pe 16-20) 

Naisten Netti, maksutonta tukea ja neuvontaa internetissä täällä

Naisten Linja hakee vapaaehtoisia naisia mukaan toimintaansa, lue lisää täältä

Rahalahjoitukset: 
Naisten linja 
Danske Bank FI76 8000 1710 1157 01 
Viite 1067 

Kiitos!


11 kommenttia:

 1. Hyvä postaus:) Ihanko olette itse ton ensimmäisen osion rakennelleet? Tosi hyvin kirjoitettu siitä mitä on olla nainen tänä päivänä:) Gratulerer med kvinnedagen:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos. Kyllä se oli ihan omaa pohdintaa minkälaista tämä "nykynaiseus" on :D

   Poista
 2. Tämä vapaaehtoistyö ois kyllä tosi hieno askel vaikuttamiseen. Toivottavasti tulee tilaisuus myöhemminkin hakeutua vapaaehtoiseksi, tällä hetkellä kun näyttää etten pääse syksyllä noihin koulutustilanteisiin.

  VastaaPoista
 3. Rupesin tässä miettimään tuota otsikkoa ja oman käsitykseni mukaan tuossa le paikalla pitäisi kyllä olla la. :) Tällä hetkellä tuo otsikko tarkoittaa suoraan käännettynä että ei synnyttä naisiksi, kasvettiin miehiksi, jos ymmärrät mitä tarkoitan :D vähän sama asia kun englanni he ja she :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis mulla ei oo ranskasta hajuakaan, mut noin se on ollut kaikkialla missä oon siihen törmännyt :D Kopioin siis suoraan!

   Poista
  2. Ilmeisesti tässä lauseessa tuolla "le" viitataan yleisesti ihmisiin subjektina, ei siis mieheen / naiseen objektina (heiksi tullaan = _me_ tulemme naisiksi). Tai näin minä päättelin :D Tässä huomaakin sitten tuon monien kielien kohdalla olevan epätasa-arvon, eli kun puhutaan yleisesti ihmisistä, käytetään aina miehiin viittaavaa termiä.
   - S

   Poista
 4. Ihanasti sanottu :)

  Ja hyvää naistenpäivää! Hyvä se on ainakin yhtenä päivänä vuodessa olla ylpeä naiseudestaan.

  VastaaPoista
 5. Hyvä kirjoitus! Toivoisin, että näitä asioita mietittäisiin myös muina päivinä kuin naistenpäivänä.:)

  VastaaPoista

Hellurei ja hellät tunteet! KIITOS jo etukäteen kommentistasi!

Hey you! Please, leave a comment. We would really appreciate that! :)

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.